» Joi, Boris Tadici, incerca la Bucuresti o prima deschidere spre Europa dupa declararea independentei Kosovo.
» La Belgrad, cateva mii de oameni au incendiat Ambasada SUA si au atacat alte sapte ambasade.
Violentele de joi seara de la Belgrad, cand aproximativ 1000 de huligani au atacat opt ambasade – Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Turcia, Croatia si Bosnia-Hertegovina –, s-au soldat cu un mort si 150 de raniti, dintre care 35 de politisti, a informat B92. Ambasada americana a fost incendiata, in incinta ei fiind descoperit ulterior un cadavru carbonizat care apartine unuia dintre protestatari. Statele Unite i-au caracterizat pe atacatori drept "bande de huligani" si au avertizat guvernul sarb ca trebuie sa isi respecte obligatiile internationale si sa protejeze ambasadele straine. La randul sau, seful diplomatiei europene, Javier Solana, a afirmat ca actualul climat de violenta impiedica semnarea acordului de asociere Serbia-UE.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a declarat ca primul ministru sarb, Voislav Kostunita, l-a asigurat ca astfel de incidente nu se vor mai repeta, iar Ambasada SUA a anuntat ca va evacua personalul nenecesar. Nu aceeasi este impresia la Belgrad, unde Kostunita a fost acuzat ca s-ar afla in spatele atacurilor. La randul sau, fostul negociator american pentru Balcani, Richard Holbrooke, a acuzat Rusia ca s-ar afla in spatele violentelor
Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a trecut la amenintari. "Daca UE adopta o pozitie unita de recunoastere a Kosovo si daca NATO isi depaseste mandatul, atunci aceste organizatii sfideaza ONU si vom porni de la premisa ca noi va trebui sa folosim forta bruta pentru a apara", Natiunile Unite. El a precizat insa ca nu va exista un conflict armat intre Rusia si Occident din cauza Kosovo.
» Joi, Boris Tadici, i