LEGE ● Autorizaţia sanitar-veterinară este imperativ necesară
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut şi de asemenea este dificil să ne dăm seama dacă agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie să cunoaştem câteva detalii legislative, pentru a putea lua măsuri dacă se ivesc nereguli.
LEGE ● Autorizaţia sanitar-veterinară este imperativ necesară
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut şi de asemenea este dificil să ne dăm seama dacă agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie să cunoaştem câteva detalii legislative, pentru a putea lua măsuri dacă se ivesc nereguli.
Legea nr. 560/2006, intrată în vigoare la data de 8 aprilie 2007, se referă la condiţiile speciale pe care trebuie să le respecte agenţii economici care produc şi comercializează produsele din carne. Până să ajungă pe raftul magazinelor, acestea trebuie să fie atent verificate încă de la ieşirea pe poarta fabricii. Aşa se preîntâmpină eventualele nereguli care pot apărea! Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, ne sfătuieşte să fim foarte atenţi dacă locul de unde cumpărăm carnea are autorizaţie sanitar-veterinară. Acesta spune că atâta timp cât standardele UE sunt respectate şi calitatea produselor este asigurată.
SFATURI. Cel mai important indiciu pe care îl poate avea consumatorul este eticheta. Ea este "cartea de vizită" a oricărui produs, iar dacă producătorul vrea să fie corect, ne putem da seama de calitatea cărnii pe care vrem să o cumpărăm. Astfel, pe etichetă trebuie menţionat obligatoriu natura tratamentului termic utilizat la fabricarea produsului. În cazul conservelor mixte se va menţiona procentul de carne existent în cel finit, iar dacă se utilizează carnea separată mecanic, aceasta se va menţiona distinct pe etichetă. Dacă