Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate continuă să facă experimente pe pielea pacien- ţilor. Sursa: Andrei Spirache
De la 1 aprilie 2008, odată cu intrarea în vigoare a contractului-cadru, sar putea schimba, din nou, modalitatea de prescriere a reţetelor. Astfel, medicii nu vor mai folosi numele în latină ale medicamentelor (spre exemplu, ibuprofen) sau DCI-ul (denumirea comună internaţională), ci numele comercial (nurofen, ibugesic sau marcofen).
În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătăţii a decis prescrierea pe bază de DCI pentru ca sistemul sanitar românesc să fie în pas cu cele europene. Măsura avea la bază şi criterii economice. Pacienţii nu erau obligaţi să cumpere medicamentul cel mai scump, ci pe acela pe care şi-l puteau permite, dar cu aceeaşi substanţă activă şi cu acţiune similară. Specialiştii comentează că aceste modificări nu sunt în ton cu tendinţele din ţările occidentale şi dau peste cap sistemul de sănătate.
Pacienţii vor plăti mai mult
Cei mai mulţi farmacişti nu susţin măsura propusă de ministrul Eugen Nicolăescu şi o consideră populistă. Ei spun că noua modalitate de prescriere a medicamentelor, după denumirea comercială, îi va dezavantaja pe bolnavi, care vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra pastile. „Nu vom mai avea posibilitatea să oferim pacienţilor medicamente mai ieftine, dar cu acelaşi efect. Dacă nu vom avea produsele trecute pe reţetă, bolnavii vor aştepta 24 de ore până le vom aduce în farmacii şi, în plus, vor plăti mai mult“, spune farmacistul Călin Elena, din judeţul Dolj.
Ministrul sănătăţii susţine însă că farmaciştii s-au „îmbuibat“ şi că, până acum, au prescris bolnavilor ce a fost mai scump. „Farmacistul îi spune pacientului că nu are medicamentul de un leu şi i-l dă pe cel de 10 lei“, a declarat, ieri, la Târgu-Mureş, mini