» Peste 200 de opere de arta, majoritatea tablouri, sunt pastrate intr-o casa de tara, la 60 kilometri de Constanta.
» Renovat din temelii anul trecut, Muzeul "Dinu si Sevasta Vintila" va deveni, incepand din vara acestui an, unul dintre principalele puncte de atractie din oferta turistica prezentata strainilor care viziteaza litoralul romanesc.
Pare incredibil ca abia in 2007, dupa 47 de ani de existenta, autoritatile au decis sa puna in valoare celebra colectie de tablouri Dinu si Sevasta Vintila. Muzeul din Topalu detine in patrimoniu 228 de lucrari de pictura, sculptura si grafica, creatii ale marilor artisti plastici romani Ioan Andreescu, Octav Bancila, Nicolae Grigorescu, stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Darascu si multi altii. Expozitia a fost amenajata intr-o casa veche ce a apartinut familiei al carei nume il poarta colectia. Putinele lucrari de reparatii si consolidare a imobilului sotilor Vintila au fost suportate, de-a lungul anilor, din bugetul sarac al autoritatii locale. Din pacate, mediatizarea slaba si distanta relativ mare ce desparte localitatea de litoralul romanesc au facut ca in ultimii ani foarte putini constanteni sa viziteze muzeul. Cei mai fideli "clienti" s-au dovedit a fi, pana la urma, turistii straini pasionati de arta, care, odata ajunsi in Dobrogea, nu scapa nici o ocazie de a admira tablourile valoroase ale pictorilor romani.
Portia de cultura
Inainte de 1989, la Topalu soseau zeci de autobuze pline-ochi de "oameni ai muncii" carora le erau prezentate operele de arta. Aproape ca nu exista circuit turistic organizat in Dobrogea care sa nu includa o escala la "minunea" din Topalu, muzeul de arta din mediul rural. Dupa 1989, vizitatorii aproape au disparut. In vara a