CE BEM, CE MÅNCÅM
Aditivii alimentari din produsul analizat determină organismul să îşi consume propriile rezerve de vitamine şi alte substanţe esenţiale. ●Atenţie la aspectul cărnii
CE BEM, CE MÅNCÅM
Jeleurile cu umplutură de suc de fructe "Jutrzenka" au următoarea compoziţie: "sirop de glucoză, zahăr, apă, gelatină de porc, pulpă de fructe 2%, stabilizatori (sorbitol – E 420, citrat de sodiu – E 331), corector de aciditate – acid citric – E 330, agent de glazurare (E 903 – ceară de Carnauba), gelifiant – pectină – E 440 , arome, coloranţi artificiali (E 102 – tartrazină, E 110 – galben sunset, E 129 – roşu alura, E 132 – indigotina). Umplutura de suc de fructe: 20%". 100 de grame de jeleuri aduc o valoare energetică 340,3kcal/ 1446,3 kj, proteine 4,7g, carbohidraţi 79,9g, grăsimi 0,2g
ANALIZÅ. Profesorul Gheor-ghe Mencinicopschi descrie jeleurile analizate: "produs zaharos cu profil nutriţional extrem de dezechilibrat cu un mare exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (glucoză, zaharoză), substanţe de gelifiere: gelatină de porc, pectină şi o serie de aditivi alimentari periculoşi". Valoarea biologică a produsului este extrem de scăzută. Organismul nu poate beneficia de nici un nutrient esenţial, ba mai mult, pentru a metaboliza un astfel de produs organismul face un efort şi consumă propriile rezerve de vitamine şi alte substanţe esenţiale. Aceasta duce la suprasolicitarea organelor de procesare a alimentelor: tractus digestiv, ficat, pancreas, rinichi şi de asemnea a sistemului nervos. Valoarea energetică este foarte ridicată – 340,3 kcal/100g, oferind însă organsimului calorii goale fără valoare nutritivă.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, alergicilor, supraponderalilor şi obezilor, astmaticilor, cardiovascul