Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.
Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.
Ciupercile pot fi consumate indiferent de vârstă sau de afecţiuni, arată nutriţioniştii. Mai mult, sunt un aliment hrănitor, cu foarte puţine calorii: 20 de calorii/ 100 g. De aceea, persoanele care vor să slăbească pot să mănânce cu încredere salate cu ciuperci, supe cu ciuperci sau ciuperci la grătar. Specialiştii ne recomandă să nu combinăm ciupercile cu carbohidraţi, cu maioneză sau să le prăjim.
PROTEINE. “Ciupercile sunt un hibrid între proteina vegetală şi cea animală. Fiind bogate în aminoacizi, în special glutamat, ciupercile au un gust apropiat de cel al cărnii. Au gust de carne, dar nu au colesterol, ceea ce este în avantajul nostru”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ciupercile întăresc sistemul imunitar, combat oboseala şi astenia, previn bolile cardiovasculare şi cancerul. Toate acestea se datorează substanţelor biologic active din ciuperci: minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) şi vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E). În 100 de grame de ciuperci se găsesc aproximativ 2 g proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale.
ANTICANCER. “Centrul Naţional de Cercetări asupra Cancerului din SUA a demonstrat efectul antitumoral al substanţei numite lenitan, care se găseşte în unele specii de ciuperci. Acelaşi lenitan are e