Legislaţia blândă privind portul de armament a deschis calea unor atacuri armate în liceele şi universităţile din America, unele plănuite chiar de cei care învaţă în aceste instituţii. În februarie, în numai o săptă mână, au avut loc cinci atacuri, ultimul soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 18. Sursa: AP PhotoSursa: AP PhotoSursa: AP Photo
1 /.
Responsabil de ultimul masacru din Statele Unite, de la Universitatea de Nord din Illinois, este Stephen Kazmierczak, fost student la sociologie. Pe 14 februarie, de Valentine’s Day, el a intrat într-o sală de clasă, provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor 18, iar ulterior s-a sinucis. „Nu avea antecedente penale, a fost un student eminent, plăcut de colegi şi de profesori. Nu am găsit niciun bilet în care să-şi motiveze gestul şi nu avem idee care a fost motivul pentru care a făcut acest lucru“, a declarat comandantul poliţiei universităţii, Donald Grady.
Masacru în universitate
Kazmierczak a intrat în Universitate cu patru arme, printre care o puşcă şi un pistol semiautomat, pe care le cumpărase cu câteva zile înainte de incident. El a descins într-o sală în care se aflau mai mult de 100 de studenţi şi, îmbrăcat tot în negru, s-a urcat pe un podium, de unde a deschis focul fără niciun avertisment: „Mulţi ţipau. Era un adevărat haos“, îşi aminteşte Zach Seward, unul dintre martori. „Am auzit o fată ţipând. «Fugiţi, îşi reîncarcă arma!»“, a mai adăugat Lauren Carr, care a reuşit să scape cu viaţă, citată de cotidianul britanic „The Independent“. Un minut şi jumătate mai târziu, 48 de gloanţe zăceau pe podea, patru studenţi erau morţi, unul a decedat la spital, iar alţi 18 au fost grav răniţi. Ulterior, Kazmierczak şi-a pus capăt zilelor.
Cocktail de medicament
Descris de cunoscuţi ca un om calm şi liniştit, Donald Grady a dezvăluit