Deputatul UDMR Arpad Antal afirma ca Tinutul Secuiesc a fost supus unui embargo economic dupa 1989 si ca judetele Harghita si Covasna au fost militarizate. Intr-o discutie HotNews.ro - BBC, Antal a sustinut ca “nu este normal” ca in Sfantu Gheorghe, oras cu 70.000 de locuitori, sa functioneze o Jandarmerie cu mii de angajati, din care mai putin de 5% sunt etnici maghiari. Liderul PSD Cluj, Vasile Dancu, spune insa pozitia pro-Kosovo exprimata de liderii UDMR il obliga sa renunte la discursul regionalist si sa se alature valului de nationalism pentru a nu fi acuzat de politica pro-maghiara.
● “Nu o sa mai pot presa pentru descentralizare din Trasilvania o perioada, pentru ca o se spuna ca ba sunt ungur, ba sunt secesionist ca si Antal sau alte lucruri”, afirma liderul PSD Cluj
● Vicepresedintele PNL, Bogdan Olteanu, admite ca “exista institutii, mai ales cele cu epoleti, in care penetrarea reprezentantilor minoritatilor nationale, si in special a minoritatii maghiare, este extrem de redusa”.
● Deputatul UDMR Arpad Antal este convins ca “totusi Kosovo este un precedent in sensul ca, comunitatea europeana intervine in cazul rezolvarii problemelor unei minoritati”, dar a explicat ca UDMR nu isi doreste independenta, ci autonomia terioriala, care ar insemna inclusiv infiintarea unui guvern regional.
● Vicepresedintele PNL, Bogdan Olteanu, afirma ca nu este de acord cu scoaterea UDMR de la Guvernare pentru ca ar echivala cu intoarcerea Romaniei in anii 90. “Era normal ca un ungur din PNL sa ceara eliminarea UDMR-ului de la guvernare. Luati-o ca pe o gluma”, a spus Olteanu.
● Vasile Dancu sustine ca UDMR trebuie sa intre in opozitie, nu atat pentru ca a exprimat o pozitie contrara Guvernului in chestiunea Kosovo, ci pentru ca trebuie sa lupte pentru descentralizare de pe bancile opozitiei
● Olteanu spune ca Harghita si Covasna sunt cele