Aflat în Covasna, preşedintele încearcă să tempereze impactul referendumului efectuat de Consiliul Naţional Secuiesc. Potrivit acestui sondaj intern, 99,3% din populaţia consultată doreşte autonomia.
Prin prezenţa sa în zonă, şeful statului doreşte să-şi asigure o vizibilitate prin care să estompeze accentele de naţionalism care au răzbătut în ultimele zile din Covasna şi Harghita.
Traian Băsescu urmăreşte astfel să contrabalanseze efectul mediatic al reuniunii Consiliului Naţional Secuiesc şi al publicării rezultatului referendumului pe tema autonomiei. Preşedintele consideră că nu există nicio legătură între Kosovo şi situaţia din Harghita- Covasna, subliniind, totodată, că politicienii nu mai pot culege voturi de pe urma problemelor naţionaliste.
Plângerile românilor
Traian Băsescu a ajuns vineri, la amiază, în staţiunea Covasna, la vila de protocol. Aici i-a primit pe liderii locali ai PD-L, respectiv pe preşedintele organizaţiei judeţene Covasna, pe primarul oraşului Întorsura Buzăului, Gheorghe Baciu, şi pe deputatul Petre Străchinaru. Şeful statului s-a întâlnit şi cu PS Ioan Selejan, Episcopul de Covasna şi Harghita. Înaltul Prelat a declarat că a aflat de la ziarişti că Traian Băsescu este în staţiune.
„În drum spre Covasna am aflat de prezenţa preşedintelui şi l-am invitat la sfinţirea crucii de pe noua biserică din staţiune“, a declarat PS Selejan. Şeful statului a acceptat invitaţia şi, împreună cu soţia, a asistat la slujba de sfinţire a crucii şi la ridicarea acesteia pe turla bisericii din lemn, în stil maramureşean, cu hramul „Izvorul Tămăduirii“.
Întâlnirea de ieri dintre reprezentanţii societăţii civile româneşti din Covasna şi Harghita şi preşedintele Traian Băsescu a durat peste două ore, iar la ieşirea din vila de protocol membrii delegaţiei au declarat că au abordat pr