Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va propune guvernului sa anuleze hotararea prin care a fost stabilita metoda de privatizare a companiei Antibiotice Iasi. Hotararea a fost atacata in instanta de sindicatul companiei care a obtinut suspendarea acesteia. AVAS precizeaza ca procesul de privatizare va continua in baza actelor normative in vigoare privitoare la privatizare. Odata cu anularea hotararii de guvern, actiunea in instanta a sindicatelor devine lipsita de obiect.
"Temeiul legal al privatizarii Antibiotice Iasi il constituie, in primul rand, Legea nr. 137/2002 si OUG nr. 88/1997, raportate la art. 85 din Tratatul CE, si apoi actele normative emise in executarea legii, respectiv HG nr. 577/2002 si HG nr. 1400/2007. Asadar, HG nr. 1400/2007 nu este singurul act normativ in temeiul caruia se desfasoara privatizarea Antibiotice Iasi, iar suspendarea efectelor acestuia nu inseamna lipsirea de baza legala a procesului de privatizare a acestei societati comerciale", se arata intr-un comunicat al AVAS.
Totodata, institutia precizeaza ca decizia instantei de a suspenda hotararea de guvern numarul 1400/2007 "nu are ca efect nici macar incetarea aplicabilitatii acestuia" intrucat aceasta ar trebui sa fie definitiva si irevocabila.
Totodata, AVAS da asigurari ca schimbarea actionariatului unei societati comerciale nu inseamna privarea de drepturi a salariatilor acesteia si ca "sindicatele au mijloacele reglementate de dreptul muncii pentru apararea acestora, fara a avea posibilitatea legala de a ingradi dreptul actionarilor de a-si instraina propriile actiuni".
Comunicatul AVAS mai face referire la o posibila investigatie a Comisiei Europene in cazul in care privatizarea Antibiotice Iasi ar include ajutoare de stat. Dealtfel, Comisia Europeana a transmis guvernului o scrisoare in acest sens, bazata pe informatiile fur