Nu toţi oamenii se pricep să cumpere o pâine bună şi aleg exact produsele mai puţin sănătoase Pâinea albă este nerecomandată, pentru că este făcută dintr-o făină din care deja,
Nu toţi oamenii se pricep să cumpere o pâine bună şi aleg exact produsele mai puţin sănătoase
Pâinea albă este nerecomandată, pentru că este făcută dintr-o făină din care deja, prin măcinare, s-au scos foarte multe substanţe nutritive, atât de necesare funcţionării normale a organismului. Făina albă pierde foarte multe vitamine şi săruri minerale, şi mai ales B-uri.
"Pâinea este temelia vieţii". A spus-o scriitorul englez Jonathan Swift, celebru pentru opera sa "Călătoriile lui Gulliver". Cu siguranţă nu putem trăi fără pâine, dar este necesar să ştim cât de ecologic
este acest aliment şi care dintre produsele de panificaţie fac rău organismului uman. Problema este că, în ultima vreme, pâinea nu prea mai e chiar o binecuvântare.
Dar nu toată pâinea e nocivă. "Doar pâinea albă, cornurile şi chiflele foarte albe, care privează organismul de săruri minerale şi de vitamine", ne-a declarat dr. Camelia Pârvan, medic primar igiena alimentaţiei, şef Secţie "Alimentaţie şi Nutriţie" la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.
Învechirea pâinii
Pâinea consumată zilnic trebuie să îţi aducă fibre necesare tranzitului intestinal, deci combate constipaţia. "Dacă se consumă pâine albă, care nu prea are fibre, fiindcă acestea se găsesc în tărâţe, cu siguranţă constipaţia este favorizată şi poate genera boli cronice şi se poate ajunge la cancer", spune dr. Pârvan. Ca să fie perfectă, pâinea trebuie să fie integrală şi proaspătă, dar nu caldă. În timpul învechirii pâinii, amidonul suferă o serie de transformări, care modifică în special miezul.
Transformările produse la o pâine veche se pot constata organoleptic. Pâinea veche îşi pierde gustul plăcut, miez