In actuala criza de lichiditati (lipsa de cumparatori) de la Bursa, primele companii care s-au decis sa deruleze majorari de capital vor sa o faca prin capitalizarea resurselor proprii si acordarea de actiuni gratuite. Desi, inca de anul trecut, moda actiunilor gratuite si-a pierdut mult din interes, intorcandu-se chiar impotriva multor companii, in acest inceput de an, cel mai prost din istoria moderna a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), nimeni nu gaseste curajul inca sa ceara bani actionarilor. Printre putinele metode de atragere de lichiditati pe piata de capital romaneasca sunt, din cate se pare, ofertele publice initiale (IPO).
SIF Moldova si SIF Banat-Crisana propun 100% actiuni gratuite sau dividende
Prima propunere de majorare a capitalului prin capitalizarea unei parti din profit a venit din partea SIF Moldova (SIF2). Conducerea SIF Moldova propune actionarilor incorporarea in capitalul social a 80% din profitul net obtinut anul trecut, in suma de 51,9 milioane de lei, ceea ce reprezinta acordarea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. Daca aceasta propunere pica, actionarii pot alege distribuirea sub forma dividendelor a circa 40% din profit (23 milioane lei), in cuantum de 0,05 lei/actiune.
De asemenea, conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1) propune acordarea unei actiuni pentru una detinuta sau acordarea unui dividend brut de 0,07 lei. Anunturile celor doua SIF-uri au lasat investitorii aproape impasibili, unul dintre principalele motive fiind scepticismul asupra intrunirii cvorumului in Adunarea Generala, necesar pentru aprobarea unor astfel de propuneri. Pe de alta parte, operatiunea similara derulata anul trecut de SIF Transilvania (SIF3), care a fost contestata in justitie si a blocat banii actionarilor pana in prezent, pare sa influenteze increderea investitorilor in reusita acestor majorari.
Integral in