În sistemul sanitar din Italia lucrează cel puţin 20.000 de asistenţi medicali străini, dintre care 13.000 sunt cetăţeni comunitari şi neo-comunitari şi 7.000 - proveniţi din ţări care nu În sistemul sanitar din Italia lucrează cel puţin 20.000 de asistenţi medicali străini, dintre care 13.000 sunt cetăţeni comunitari şi neo-comunitari şi 7.000 - proveniţi din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, informează agenţia de presă Adnkronos.
Aceste date se regăsesc în cercetările efectuate despre numărul infirmierilor din Peninsulă, rezultatele studiului fiind publicate recent în revista "Popoli". Un factor important pentru angajarea asistenţilor medicali străini în spitalele italiene este legea privind statutul imigranţilor în Italia. Aceasta stabileşte condiţii mai lejere de obţinere a permisului de şedere pentru persoanele specializate în domeniul medical care doresc să lucreze în Peninsulă.
Astfel, în 2006 s-au oferit 3.896 de permise de şedere asistenţilor medicali imigranţi. Dintre aceste permise, 70,4% au fost acordate asistenţilor români, 6,8% - persoanelor provenite din Peru, 3,7% - infirmierilor albanezi şi 3,2% - asistenţilor proveniţi din India.
În primele nouă luni ale anului 2007, Ministerul italian de Interne a primit 609 de cereri de la cetăţeni extracomunitari specializaţi în medicină. Numărul cererilor de angajare în sistemul sanitar depuse de extracomunitari a scăzut drastic faţă de anul 2006, în condiţiile intrării României în U.E.. Astfel, cererile asistenţilor români au fost înregistrate la cele depuse de către cetăţenii comunitari.
S-au înfiinţat şi companii specializate în cooptarea personalului străin pentru ocuparea diverselor posturi în spitalele din Peninsulă. O astfel de companie este "Obiettivo Lavoro", care a adus în Italia, anul trecut, 380 de asistenţi imigranţi, jumătate dintr