Scumpirea energiei, materiilor prime şi creşterea costurilor forţei de muncă ameninţă economia chineză, care şi-ar putea pierde supremaţia în rândul ţărilor care produc
Scumpirea energiei, materiilor prime şi creşterea costurilor forţei de muncă ameninţă economia chineză, care şi-ar putea pierde supremaţia în rândul ţărilor care produc ieftin.
Ursuleţul de pluş care se vinde cu 1,40 dolari în magazinul IKEA din Shanghai este probabil cel mai ieftin din oraş, dar pe el nu mai scrie "made in China", pentru că este cusut în Indonezia, relatează Associated Press. Toate acele costuri în creştere, plus taxele mai mari, reglementările mai stricte de pe piaţa muncii şi standardele de mediu îi determină pe mulţi producători să părăsească China şi să se mute în ţări mai ieftine, precum Vietnam, Indonezia şi India.
Şi totul s-a scumpit atât de mult, încât două treimi din companiile chestionate de Camera Americană de Comerţ din Shanghai consideră că industria chineză de prelucrare şi-a pierdut deja avantajul competitivităţii. Când costurile cresc, consumatorii vestici sunt nevoiţi să plătească mai mult pentru iPod-uri, televizoare şi multe alte produse importate din China. Producătorii americani de jucării, de exemplu, care depind foarte mult de fabricile chineze, se aşteaptă ca în sezonul sărbătorilor din 2008 preţul jucăriilor să crească cu 5-10%, în mare parte din cauza scumpirii costurilor din industria chineză de prelucrare.
Fabricile sunt relocate în Vietnam, Bangladesh sau India
Ca să evite acest lucru, unele companii multinaţionale, inclusiv Intel Corp, producătorul de iPod-uri Hon Hai Technology Group şi companiile japoneze precum Canon Inc şi Sony Corp, îşi extind operaţiunile în Vietnam, scrie AP. Producătorii de piese auto se mută în Orientul Mijlociu şi în estul Europei, iar cei din industria textilă au început să prefere Bangladesh