Dupa recentul esec al Toshiba in promovarea formatului HD-DVD pare destul de evident ca marele castigator este formatul Blue Ray de la Sony. Totusi, noi tehnologii precum discul de 1TB asteapta la usa si s-ar putea ca aceasta dominatie sa aiba un sfarsit rapid.
De curand, Toshiba a capitulat din lupta dintre formate. Motivele acestui pas se datoreaza, in special, erorilor de promovare a HD-DVD - ului. Formatele concurente sunt aproape echivalente. Astfel, din punct de vedere tehnic, Sony avea un avantaj prin folosirea laserului cu lumina albastra. Dintre cele doua formate, Blu Ray are o mai mare capacitate de stocare. Astfel, pe acest format, se pot stoca pana la 25GB - single layer si 50GB - dual layer, comparativ cu cei 15GB - single layer sau 30GB - dual layer (exista si un format de triple layer, care nu a mai fost produs cu o capacitate de 51GB) ai HD-DVD.
Chiar daca existau diferente de capacitate de stocare in favoarea Sony, marele atu al celor de la Toshiba o constituia pretul mai scazut al tehnologiei HD-DVD. Acest pret mai scazut se datoreaza in special posibilitatii de refolosire a actualei tehnologii DVD, lucru imposibil pentru Blue Ray.
In lupta pentru „DVD next generation” ambele companii au avut de pierdut datorita razboiului dintre formate. Practic utilizatorul nu era atras de noile tehnologii pentru ca nu stia exact care va fi formatul castigator. Toshiba, chiar daca a produs prima noul format, a pierdut foarte mult timp nefacand o promovare agresiva a acestuia. Datorita costurilor sale mai mici ar fi putut umple piata cu diverse variante de produse la preturi comparabile cu al DVD-urilor de astazi. Pe de alta parte, Sony a profitat si si-a subventionat puternic propriul format, aducand echipamentele Blue Ray la un pret apropiat cu cel al Toshiba.
Oricum, aceasta este deja istorie, totata lumea se intreaba ce urmeaza. In lupta