CE BEM, CE MÅNCÅM ● Culoarea produsului este dată de E 150
Valoarea biologică a pateului este foarte scăzută, el fiind preparat în principal din ulei şi apă în care s-au amestecat aditivi alimentari cu efecte negative asupra consumatorilor.
CE BEM, CE MÅNCÅM ● Culoarea produsului este dată de E 150
Valoarea biologică a pateului este foarte scăzută, el fiind preparat în principal din ulei şi apă în care s-au amestecat aditivi alimentari cu efecte negative asupra consumatorilor.
Pateul vegetal cu ciuperci Kosarom SA este în principal un amestec de ulei, apă, puţină proteină vegetală din soia şi o mulţime de aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "Ulei vegetal, apă, ciuperci (7%), proteină vegetală din soia, sare, condimente, dextroză, colorant natural (caramel E 150), agent de îngroşare (caragenan E 406), stabilizatori (polifosfaţi E 452), potanţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (erithorbat de sodiu E 316), aromatizant, sirop de glucoză, ţelină, amidon de grâu". Tot acest amestec a fost fiert şi introdus într-o membrană artificială care nu este comestibilă.
ANALIZÅ. Pateul analizat este un produs vegetal cu profil nutriţional dezechilibrat şi valoare biologică scăzută. Ingredientul major este uleiul vegetal, o grăsime de natură botanică nespecificată. Mai mult, produsul are un conţinut de sare ascunsă, este o sursă de fosfor. Producătorul a folosit aditivi alimentari din aproape toate categoriile: agenţi de îngroşare, stabilizatori, antioxidanţi, potenţiatori de aromă, coloranţi. Unii dintre aceştia sunt folosiţi pentru a reţine cantitatea mare de apă folosită de producător pentru acest produs. Apoi, potenţiatorul de gust are rolul de a ne face să credem că apa amestecată cu ulei are calităţi organoleptice plăcute. Cantitatea mare de ulei şi E-urile