Cresterea inflatiei si a preturilor a determinat Banca Nationala sa majoreze, in doua rinduri, dobinda de politica monetara pentru stoparea declinului. Primele masuri luate de BNR au vizat limitarea consumului isi scumpirea creditarii.
Cresterea dobinzilor la credite acordate de banci loveste in principal persoanele care au in plan achizitionarea unei locuinte.
Nivelul crescut al costurilor si deprecierea leului duce la obtinerea unei sume mai mici pentru acelasi venit al solicitantului, comparativ cu ce s-ar fi putut obtine in urma cu an.
Creditul ipotecar este considerat de majoritatea celor care doresc sa achizitioneze o locuinta, singura solutie viabila, in timp ce economisirea este din start respinsa, ca urmare a preturilor mari cerute pentru imobilele rezidentiale si tendinta constanta de crestere.
Deciziile BNR lovesc in plin persoanele dornice sa se mute in casa noua
In luna noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ii sfatuia pe solicitantii de credit sa aleaga finantarile in lei, din cauza volatilitatii crescute a cursului euro-leu. La momentul respectiv insa, dobinda de politica monetara era de 7%, iar incurajarile guvernatorului nu sugerau o crestere cu 2% in numai doua luni.
Acum, nivelul de 9% stabilit de BNR a dus la cresterea ratelor dobinzilor percepute de banci la creditele in lei, iar noua grila de provizionare va atrage dupa sine scumpiri similare si la creditele in valuta.
Avind in vedere ca salariile au ramas neschimbate, principalul efect al scumpirii creditelor este suma mai mica ce poate fi obtinuta. Astfel, daca o familie formata din doua persoane cu un venit de 3.000 de lei pe luna putea obtine in toamna anului trecut peste 250.000 de lei pe o perioada de 30 de ani, in prezent suma scade spre 230.000 de lei.
Noua grila de provi