Bucătăria franţuzească va fi propusă pentru înscrierea, de către UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), în „patrimoniul cultural imaterial al umanităţii“, din 2009. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Proiectul a fost iniţiat săptămâna trecută de Institutul european de istorie şi cultură a alimentelor şi susţinut de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, prezent sâmbătă la Salonul de agricultură organizat la Paris. Nicio cultură gastronomică nu a fost înscrisă, până în prezent, în patrimoniul imaterial al umanităţii. UNESCO a respins, în 2005, o cerere a Mexicului în acest sens.
„Avem cea mai bună gastronomie din lume“, a spus Sarkozy. „Este un element esenţial din patrimoniul nostru. De aceea, Franţa va depune anul viitor o candidatură la UNESCO pentru ca patrimoniul nostru gastronomic să fie recunoscut ca parte din patrimoniul mondial“, a explicat şeful statului. Ideea de a înscrie gastronomia franţuzească în patrimoniul UNESCO a fost lansată la finele anului 2006 de un grup de gastronomi şi de bucătari renumiţi, precum Paul Bocuse, Alain Ducasse sau Pierre Troisgros.
Catedrala Notre-Dame din Paris, Palatul Versailles, Castelul Fontainebleau şi parcul său şi centrul istoric din Avignon sunt doar câteva dintre bunurile culturale franceze care fac parte din patrimoniul UNESCO. Patrimoniul cultural imaterial, din care ar urma să facă parte bucătăria franţuzească, cuprinde elemente de artă şi cultură contemporană. Convenţia privind protejarea acestor bunuri a fost semnată de ţările membre UNESCO în 2003.