Federaţia Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA se opune eliberării tratamentului pentru seropozitivi prin farmaciile cu circuit deschis, întrucât peste 50 % dintre bolnavi ar putea întrerupe terapia, fiindu-le încălcată confidenţialitatea în comunitatea în care trăiesc.
Aceasta este reacţia UNOPA la recenta propunere de hotărâre de guvern a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prin care se intenţionează să se modifice sistemul de eliberare a medicaţiei pentru bolnavii seropozitivi, astfel încât pacienţii să-şi poată lua tratamentul prin farmaciile cu circuit deschis, nu doar prin cele de spital, cum a fost până acum. „În urma analizei schimbărilor propuse prin HG, care va intra în vigoare la data de 1 aprilie, Adunarea Generală a UNOPA a decis trimiterea unui memoriu către ministrul Sănătăţii Publice, prin care organizaţiile de persoane seropozitive îi cer acestuia să nu pună în aplicare acest proiect”, se arată într-un comunicat al federaţiei.
Sistemul de monitorizare şi control al infecţiei cu HIV în România, care este acum un model pentru alte ţări din lume, va deveni nefuncţional, din cauza faptului că persoanele seropozitive nu vor mai trebui să ţină legătura cu medicul specialist. În plus, vor exista întreruperi ale tratamentului, din cauza faptului că farmaciile nu vor putea onora reţetele pentru tratamentul persoanelor seropozitive, care este unul foarte scump. Aceste întreruperi vor conduce la creşterea rezistenţei pacienţilor la tratament şi, implicit, la deces, potrivit UNOPA.
Conducerea organizaţiei a semnalat faptul că sistemul de achiziţie centralizată a tratamentului şi distribuţia acestuia către pacienţi prin intermediul secţiilor de boli infecţioase de la nivelul spitalelor judeţene a funcţionat foarte bine şi a avut ca rezultat creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor seropozitivi.
„Dacă