Conform datelor oferite de ONU, peste 2.000.000 de persoane emigreaza anual din tara natala. Aportul anual al romanilor la aceste cifre este de cateva mii. In aceste conditii, concurenta pentru tarile cele mai dezvoltate, destinatia preferata de majoritatea emigrantilor, devine tot mai puternica.
Punctul decisiv in demararea procedurilor de emigrare este intocmirea dosarului. Pentru a avea de la inceput cele mai bune sanse pentru a fi acceptat, trebuie sa ai in considerare urmatoarele sfaturi:
1. Citeste cu atentie instructiunile si urmeaza-le intocmai. Nu trebuie ignorat faptul ca formularele de emigrare sunt regulamente oficiale si prin urmare au acelasi statut ca si o lege. Este important sa citesti documentele cu atentie pentru a le completa conform cerintelor impuse de autoritati statului respectiv. Odata completate, este indicat sa verifici inca odata raspunsurile. Daca nu esti sigur cu privire la anumite cerinte este indicat sa consulti un avocat specializat pe probleme de emigrare.
2. Achita taxele specifice fiecarui document in parte si asigura-te ca dosarul cuprinde toate informatiile cerute. In momentul in care sunt trimise sume de bani ce nu corespund actelor trimise, documentele vor fi returnate expeditorului. In acest caz, dosarul nu va trece la etapa urmatoare. Avand in vedere faptul ca autoritatile trimit dosarele invalide in termen de 30 de zile, exista riscul ca dosarul sa fie analizat prea tarziu sau ca termenul limita impus sa fie depasit.
3. Trimite dosarul pe adresa corecta. Daca documetele nu ajung la destinatia exacta, acestea vor fi trimise inapoi si reapare riscul ca acesta sa nu ajunga in timp util la Biroul de Imigrare pentru a fi evaluat. 4. Asigura-te ca vei expedia in timp util actele tale, astfel inca sa te incadrezi in termenul limita stabilit de autoritatile statului respectiv