Cel putin 40% dintre cauzele de mortalitate – boli de inima, cancer, atac vascular, diabet – sunt direct legate de ceea ce mancam. Romanii intra incet, dar sigur, in linia popoarelor „dezvoltate”: consum excesiv de grasimi, in special colesterol si grasimi saturate, aport excesiv de calorii, consum crescut de glucide simple si scazut de glucide complexe.
Putem da o definitie a alimentatiei sanatoase: este acel tip de alimentatie care nu aduce noi factori de risc pentru sanatatea umana, care asigura aportul nutritiv, mineral si de vitamine adecvat si care are un rol benefic in crearea starii de bine.
A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate sau sa le inlocuiesti cu altele, despre care nici nu ai auzit si care trebuie pregatite special.
Friptura, hamburgeri, cartofii prajiti, sosurile delicioase - pot fi gatite pentru a fi nu numai gustoase, dar si mai sanatoase. Important este sa cunosti principiile unei alimentatii sanatoase si, mai ales, sa le aplici.
Cu ochii pe piramida
Conform Ghidurilor pentru Alimentatie adresate Americanilor din 2005 (Dietary Guidelines for Americans, 2005) o alimentatie sanatoasa este aceea care acorda importanta fructelor, vegetalelor, cerealelor integrale, produselor lactate degresate sau cu un continut scazut de grasimi. Ar trebui sa includa carne slaba, pui, peste si oua, asigurand in acest fel un aport cat mai mic de acizi saturati, colesterol, sare si zahar.
Piramida alimentatiei sanatoase
Foto: Hotnews
Toti ne confruntam cu dificultatea de a alege corect si de a consuma in mod rational. Totusi, piramida nutritionala ne poate fi ghid. Putem apela la una dintre urmatoarele: piramida alimentatiei sanatoase, piramida dietei mediteraneene, piramida clinicii Mayo, piramida alimentatiei vegetariene. Alege, insa, numai consultand un nut