BNR si Guvernul nu comunica si nu se consulta suficient cu bancile, desi pe pietele mature exista numeroase exemple de dialog periodic al autoritatilor cu piata, precum si intre institutiile statutului, se plang mai multi bancheri comerciali.
Nici comunicarea dintre banci nu functioneaza prea bine, unii membri ai Asociatiei Romane a Bancilor considerand ca aceasta nu actioneaza ca un veritabil organism care apara interesele comunitatii.
"In toate tarile din Vest au loc intalniri bilaterale periodice intre banci si autoritatile de supraveghere. In Romania, cand avem intalniri oficiale la nivelul ARB, nu exista un dialog cu oficialii BNR care sa permita si exprimarea unor critici. (...) De multe ori nu suntem consultati in privinta reglementarilor avute in vedere de BNR. Cred ca per global politica monetara a BNR este buna, insa sunt foarte critic in privinta modalitatilor de supraveghere a bancilor", afirma Patrick Gelin, presedintele BRD.
De pilda, bancherii au fost luati prin surprindere de anuntul bancii centrale privind majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta acordate clientilor de retail care nu obtin venituri in valuta respectiva. Si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, considera ca nu exista un "dialog adevarat" intre banci si BNR.
El a adus in discutie acest aspect in contextul ideii privind acordarea de credite de consum exclusiv in lei.
"Daca BNR nu este dispusa la dialog, discutia e pierdere de timp. In urma cu trei ani a respins categoric ideea conturata la nivelul ARB si asa a aparut exportul de credite", spune Van Groningen. In acelasi context, bancherii aduc in discutie comunicarea BNR cu Ministerul Finantelor, in ideea ca majorarea provizioanelor va afecta profiturile bancilor si implicit veniturile bugetului.
Gelin afirma ca problema comunicarii se manifesta inclusiv la niv