» Capitala Banatului a lasat locul fruntas in dezvoltarea economica altor orase sau comune, precum Jucu. Etapa prin care trece comuna clujeana acum s-a consumat in Timis de cativa ani buni. Autoritatile nu se simt amenintate de stagnarea investitiilor locale si spun ca Timisoara trebuie sa intre pe un nou fagas al dezvoltarii.
Timisoara, un mic miracol economic, locul de unde a pornit si revolutia economica, a fost orasul unde s-au stabilit, dupa 1989, primii mari investitori straini. Acestea sunt cateva dintre afirmatiile care vor ramane inscrise in istorie, dar care au ramas la timpul trecut. In ultimii anii, marile investitii au stagnat, orasul a ajuns mai jos in topurile dezvoltarii, dar continua sa fie un pol de dezvoltare. Orasul de pe Bega ocupa abia locul al noualea, din 15 posibile, intr-un top referitor la dinamica investitionala, in perioada octombrie 2006-septembrie 2007. Motivele pentru care Timisoara a cedat locul miracolelor economice unor comune cum este Jucu, din Cluj, sunt, in opinia specialistilor si a autoritatilor locale, diverse.
In primul rand, lipsa noutatilor investitionale este cauzata de boom-ul imobiliar, sectorul rezidential inlocuind constructia de hale industriale. Aplicarea legilor retrocedarii a dat un imbold cresterii haotice a preturilor, terenurile periurbane fiind scoase la mezat cu preturi intre 20 si 100 de euro/mp. Al doilea motiv ar fi somajul foarte scazut, sub 2%. Oficialitatile mai spun ca alte cauze ar mai fi si lipsa infrastructurii, neimplicarea autoritatilor, lipsa descentralizarii, suspicionarea parteneriatelor public-private, existenta unor parcuri industriale prea mici si fara utilitati ori lipsa de interes in promovarea conceptului de zona metropolitana.
Gheorghe Ciuhandu spune ca Timisoara se afla in fata unei noi etape de dezvoltare. "In ultimii 10 ani, lumea a fost obisnuita cu aceste invest