Adunarea Nationala din Cuba s-a reunit ieri pentru a-l desemna pe succesorul lui Fidel Castro, care a renuntat saptamana trecuta la presedintia tarii dupa aproape jumatate de secol de guvernare.
Principal favorit - Raul Castro (76 de ani) - care a preluat prerogativele fratelui sau inca din iulie 2006, nu parea aseara sa aiba probleme. Cu toate acestea exista posibilitatea, limitata, sa fie ales ca presedinte un reprezentant din generatia mai tanara a tarii, printre acestia numarandu-se vicepresedintele Cubei Carlos Lage.
Cei 614 membri ai adunarii, alesi in ianuarie, urmau sa se reuneasca aseara pentru a-l alege pe presedinte, vicepresedinte, dar si pe membrii Consiliului de Stat, instanta executiva a tarii.
Fidel Castro a anuntat saptamana trecuta ca renunta la presedintia Cubei din cauza problemelor de sanatate printr-o scrisoare publicata de cotidianul national Ganma. Cu toate acestea, "el lider maximo" a adaugat ca retragerea nu-l va impiedica sa "lupte ca un soldat al ideilor" si va comunica prin intermediul articolelor cu cetatenii cubanezi.
Retragerea liderului cubanez de pe scena politica internationala reprezinta sfarsitul unei perioade importante din istorie. Marea speranta este ca noua conducere de la Havana sa inceapa procesul de democratizare a Cubei. Imigrantii anti-Castro din Statele Unite, precum si presedintele american George W. Bush au cerut reforme democratice pe insula odata cu alegerea noului sef de stat.
La scurt timp de la anuntul lui Castro ca pleaca din fruntea tarii, George W. Bush a declarat ca retragerea acestuia ar trebui sa fie debutul tranzitiei democratice.
Concurentii din cadrul cursei pentru Casa Alba au abordat aceasta problema dupa anuntul liderului de la Havana. Senatorul democrat Barack Obama este de parere ca trebuie renuntat la embargoul impus Cubei de catre Statele Unite, dar adversara