Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au reusit in premiera mondiala sa filmeze electroni. Pentru aceasta au folosit unul din cele mai performante lasere din lume, care trimite pulsuri de lumina de o durata de doar cateva miliardimi de miliardimi de secunda.
Stiti cum atunci cand faceti o poza unei persoane in miscare, poza este neclara? Pentru a putea efectua poze clare, aveti doua posibilitati: ori rugati persoana sa stea nemiscata, ori micsorati timpul de expunere a camerei. Electronii se invart foarte rapid in jurul atomilor si nu aveti nici o sansa sa ii faceti sa se opreasca. De obicei "privim" electronii trimitand asupra lor lumina laser si observand apoi reflexia acestei lumini. Iar fotografia va fi cu atat mai clara cu cat acest laser are durata pulsului mai mica. Ei bine, folosind cel mai performant tip de laser din lume, care are durata pulsului de numai o miliardime de miliardime de secunda, in timp de perioada rotatiei unui electron in jurul unui atom este de cam 150 de ori mai mare, cercetatorii suedezi au reusit sa obtina fotografii de o buna rezolutie ale electronului. Si cum fotografii succesive creeaza un film, ei au creat primul film realizat vreodata in care electronul joaca un rol principal.
Integral in Stiinta.info. Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au reusit in premiera mondiala sa filmeze electroni. Pentru aceasta au folosit unul din cele mai performante lasere din lume, care trimite pulsuri de lumina de o durata de doar cateva miliardimi de miliardimi de secunda.
Stiti cum atunci cand faceti o poza unei persoane in miscare, poza este neclara? Pentru a putea efectua poze clare, aveti doua posibilitati: ori rugati persoana sa stea nemiscata, ori micsorati timpul de expunere a camerei. Electronii se invart foarte rapid in jurul atomilor si nu aveti nici o sansa sa ii faceti sa se opreasca. De obic