Schimbarea climei, poluarea şi recoltarea excesivă vor scoate pe uscat toate pescadoarele Combinaţia mortală dintre poluare, schimbarea climei şi pescuitul excesiv au redus drastic
Schimbarea climei, poluarea şi recoltarea excesivă vor scoate pe uscat toate pescadoarele
Combinaţia mortală dintre poluare, schimbarea climei şi pescuitul excesiv au redus drastic bancurile de peşti din Oceanul Planetar, şi industria pescuitului oceanic e la un pas de colaps. Cum supravieţuirea a peste 2,6 miliarde de oameni depinde strict de cantitatea de peşte comercializat, Naţiunile Unite consideră că urmează să ne confruntăm cu o criză mult mai gravă decât cea a combustibililor: lipsa acută de hrană!
Una dintre cele mai stringente probleme legate de pescuit este schimbarea traseelor curenţilor oceanici. Peştii, zăpăciţi de temperatura crescută a apei, se aventurează tot mai des în regiuni unde fie sunt complet lipsiţi de hrană, fie cad victime unor prădători necunoscuţi, cărora nu ştiu să le facă faţă.
Refacerea ar putea dura un milion de ani
Într-un raport întocmit de oceanografi de talie mondială, angajaţi special de ONU, se spune că ecosistemele marine sunt foarte grav afectate, mai ales în acele zone în care, de ani de zile, se pescuieşte intensiv. "Din moment ce nu putem, deocamdată, să stopăm încălzirea globală, cel mai bine ar fi să luăm măsuri pentru a proteja zonele de pescuit", spune Christian Nelleman, unul dintre autorii raportului "În Ape Moarte", comandat de Naţiunile Unite şi dat publicităţii în acest weekend.
Studiile arată că simpla încetinire a curenţilor oceanici, care are loc datorită creşterii temperaturilor medii anuale la nivel global, produce întreruperi în aşa-numitele "trasee nutritive", adică zonele în care se găseşte din belşug plancton, hrana de bază a peştilor, se mută sau dispar. Peştii, rămaşi fără hrană, încear