Cum ar rezista Braila unui cutremur puternic, in genul celui din 1977? Daca e sa punem raul inainte, raspunsul naturii la aceasta intrebare ar putea fi distrugator. Iar asta pentru ca avem, oficial, in municipiu, zeci de cladiri marcate cu bulina rosie, cu gradul I de risc seismic si sute de blocuri ridicate inainte de 1978 - inainte de impunerea unor norme mai drastice in domeniul constructiilor. In plus, ascunse de evidentele autoritatilor, exista nenumarate case construite dupa 1990, fara un proiect tehnic realizat de un specialist, cu structura de rezistenta facuta dupa ureche, de meseriasi tocmiti cu ziua. Realitatea este completata cit se poate de nefericit si de sutele de interventii facute ilegal asupra structurii de rezistenta a unor blocuri mai noi sau mai vechi, de proprietarii dornici sa isi modernizeze apartamentele dupa cele mai recente tendinte ale modei.
Bulina rosie aplicata pe fatada cladirilor are semnificatia parafei puse de doctor pe fisa medicala a unui bolnav care moare sigur, daca nu e internat de urgenta la terapie intensiva. Imobilul astfel insemnat este incadrat la gradul I de risc seismic, avind toate sansele sa se prabuseasca, la primul cutremur puternic. In evidenta Primariei Braila exista 54 de constructii expertizate tehnic si marcate cu bulina rosie, incepind din 1994, de la aparitia Ordonantei de Guvern nr. 20. Cele mai multe se afla in centrul istoric al orasului si doar citeva au fost consolidate. Majoritatea insa, n-au avut parte de investitiile care le-ar putea da sansa sa ramina in picioare la urmatorul seism. Lucrarile de consolidare costa multe miliarde de lei vechi, iar statul nu se mai implica in repararea cladirilor cu mai putin de patru etaje.
Din cele 54 de imobile expertizate si catalogate ca avind probleme grave de stabilitate, 20 de afla pe Str. Mihai Eminescu, sapte pe Bulevardul Cuza