Colegiul Medicilor din România (CMR) cere eliminarea taxării suplimentare a orelor de gardă ale medicilor, pe care a solicitat-o de curând ministrul muncii, Paul Păcuraru. Sursa: Andreea Tănase
„Dacă nu se renunţă la această nouă impozitare a gărzilor, mulţi medici vor refuza să le mai facă. Uzura fizică şi psihică în aceste gărzi este foarte mare, iar banii primiţi sunt oricum puţini“, afirmă Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Un medic rezident de anul 4 sau 5 câştigă pentru o gardă suplimentară între 30 şi 50 de lei, iar un doctor primar cu vechime - în jur de 150 de lei. Prestarea orelor de gardă de către doctori este impusă de reglementările Ministerului Sănătăţii Publice şi nu constitutie o decizie a doctorului.
„Această iniţiativă a fost percepută de corpul medical ca un atac direct şi injust asupra activităţii sale, care nu ţine cont de importanţ a socială a asigurării continuităţ ii serviciilor de sănătate pentru populaţie“, mai afirmă reprezentanţ ii CMR. Dacă oficialii nu vor renunţa la această propunere, medicii ar putea să facă doar orele impuse de Codul Muncii, ceea ce înseamnă că majoritatea unităţilor medicale ar putea rămâne fără personal medical care să asigure liniile de gardă, iar sistemul de sănătate va intra în colaps, mai declară reprezentanţii doctorilor.
Printr-un ordin al ministrului muncii, baza de calcul pentru contribuţ ia la asigurările sociale a fost extinsă şi asupra gărzilor făcute de medici în spitale. Aceştia ar urma să plătească o contribuţie suplimentară de 10%.