Visul unui Eldorado american la Mihail Kogalniceanu s-a spulberat. Miile de soldati americani, zecile de milioane de dolari care urmau sa fie investite in zona aeroportului, locurile de munca bine platite, toate acestea au devenit, la sase luni de la deschiderea oficiala a primei bazei US Army din Romania, o asteptare neimplinita pentru locuitorii comunei.
In august 2007 a fost deschisa prima misiune de amploare a armatei americane la Constanta. Dupa mai multe saptamani de antrenamente, trupele americane au plecat, iar la aeroport s-a asternut din nou linistea.
Chiar daca boom-ul investitional nu a atins zona, preturile la terenuri si la case au luat-o razna, in conditiile in care nu exista cumparatori. Astfel, pretul cerut pentru un metru patrat de teren extravilan in zona aeroportului, din imediata vecinatate a dependintelor US Army, a ajuns la 20 de euro. In urma cu trei-patru ani, in aceeasi zona tarifele nu depaseau 3-4 euro metrul patrat.
Pamantul cu destinatie agricola se vinde cu 5 euro metrul patrat, iar in zona industriala tariful este de 10 euro metrul patrat. Invers proportional cu isteria imobiliara, piata investitiilor este in cadere libera. Singurele investitii au fost facute de patronii celor catorva hoteluri din localitate, care au trebuit sa se conformeze cerintelor US Army in materie de confort si bucatarie.
In august 2007 a fost deschisa prima misiune de amploare a armatei americane la Constanta. Peste 1.500 de militari, cazati in fosta baza de aviatie, un plan laborios de reamenajare a cazarmilor in garnizoana brigazii terestre, promisiunile unor investitii importante, totul contura un tablou idilic despre convietuirea dintre romani si americani. Dupa mai multe saptamani de antrenamente, trupele americane au plecat, iar la aeroport s-a asternut linistea.
Nici urma de investitori, ban