Supa de legume cu malai
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g broccoli, o conopida mica (500 g), un ardei gras rosu, o tulpina de praz, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1/2 l lapte, circa 50 g malai, sare, piper proaspat macinat, 2 legaturi patrunjel verde, eventual putin vin alb sau zeama de lamaie.
Mod de preparare: * Se curata legumele si se spala. Broccoli si conopida se rup buchetele, ardeiul se taie cubulete, iar prazul rondele. * Se pun pe foc zeama de legume si laptele si, cand dau in clocot, se toarna malaiul in ploaie, amestecand intruna. Se adauga buchetelele de conopida si de broccoli si se lasa supa sa fiarba incet, la foc mic, circa 8 minute. Se gusta de sare si piper si se incorporeaza - eventual - vinul sau zeama de lamaie si - la sfarsit - patrunjelul verde tocat.
File de peste cu crusta de alune
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g fileuri de peste alb, o lamaie, 2 linguri faina, un ou, 100 g alune (sau migdale) zdrobite in piulita, 1/2 legatura busuioc, sare, piper proaspat macinat, 2 linguri ulei pentru prajit.
Mod de preparare: * Se spala fileurile de peste si se zvanta cu hartie absorbanta. Se clateste lamaia cu apa fierbinte, se decojeste, se taie coaja fasii subtiri si apoi se stoarce zeama. * Se stropesc fileurile de peste cu zeama de lamaie. Se pune faina intr-o farfurie adanca, ouale batute in alta, iar intr-o a treia farfurie se amesteca alunele (migdalele) zdrobite cu busuiocul taiat fasii si cu fasiile de coaja de lamaie. * Se sareaza si se pipereaza bucatile de peste, se dau prin faina, ou si amestecul de alune si se prajesc in uleiul incins, la foc mic, circa 5 minute pe fiecare parte.
Pui cu smantana si ciuperci
Ingrediente (pentru 6 persoane): un pui de circa 1,8 kg (curatat, gata pentru gatit), 300 g ciuperci de sezon, 200 cl smantana, 2 li