»Municipiul Bacau a devenit parte a unui experiment economic si cultural: populatia locala, plecata la munca in Italia, este inlocuita cu forta de munca asiatica, adusa din China si Bangladesh.
» Deocamdata asiaticii vor lucra in confectii, insa ar putea fi adusi sa lucreze si in constructii, unde deficitul de forta de munca se resimte tot mai puternic.
Peste 300 de cetateni din Bangladesh vor trai si vor munci la Bacau, unde vor fi angajati la societatea de confectii Wear Company. Conducerea fabricii a apelat la aceasta schimbare din cauza lipsei personalului calificat in domeniu. Existau la un moment dat intentii din partea firmei bacauane de a cauta forta de munca in India, Vietnam si Sri Lanka. Pana la urma, se pare ca ofertele le-au convenit cel mai mult muncitorilor din Bangladesh. Motivul pentru care s-a optat pentru barbati consta in faptul ca tarile musulmane nu exporta femei ca forta de munca.
In urma cu doi ani, la Wear Company au sosit primii muncitori straini, proveniti din China. Insa ideea de a lucra cu mana de lucru din afara tarii a aparut in urma cu mai bine de cinci ani, cand o mare parte dintre salariatii fabricii au decis sa lucreze in afara tarii, firma fiind inchisa temporar. Chinezoaicele venite in Bacau au fost platite cu un salariu de 300 de dolari pe luna. Anul trecut acestea au fost implicate intr-un incident, cand, nemultumite de nivelul salarial, au atacat cu furculitele administratorii fabricii. O parte dintre ele s-au intors in tara natala, in prezent, la fabrica italiana, ramanand 130 de chinezoaice. Acestea se pare ca au fost deja transferate intr-o alta fabrica, o data cu sosirea noii forte de munca din Bangladesh. Este vorba despre o firma cu acelasi profil, Sonoma, apartinand aceluiasi om de afaceri italian de la Wear Company.
Alti 150 de muncitori chinezi
Wear Company, firma