Costurile cu forţa de muncă erau, la finele anului trecut, cu peste 19% mai ridicate decât cu un an înainte. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în construcţii. Sursa: Reuters
Forţa de muncă în domeniul construcţiilor s-a scumpit cu peste 27% în decurs de un an, din ultimul trimestru din 2006 până în aceeaşi perioadă din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În această perioadă, costul orar cu forţa de muncă a crescut, în întreaga economie, cu 19,22%.
Costurile cu forţa de muncă sunt compuse din cheltuielile directe (salariile) şi cele indirecte (contribuţiile la fondurile de asigurări, de exemplu). Creşteri mari ale cheltuielilor cu angajaţii au suportat şi companiile din industria extractivă, transport, depozitare şi comunicaţii, hoteluri, restaurante şi tranzacţii imobiliare. În acelaşi timp, cele mai mici creşteri de costuri cu salariaţii s-au înregistrat în administraţia publică, de 7,86%.
Asiatici pe şantierele româneşti
„Aceste creşteri ale cheltuielilor cu forţa de muncă sunt exagerat de mari, în condiţiile în care nu sunt corelate cu amplificarea productivităţii muncii“, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit acestuia, efectele negative ale scumpirii forţei de muncă sunt menţinerea unei presiuni inflaţioniste, slăbirea potenţialului economic al firmelor şi scăderea competitivităţii economiei româneşti pe plan internaţional.
Reprezentantul celui mai vulnerabil sector din acest punct de vedere, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a spus că „preţurile cu manopera cresc de la o zi la alta“. Din noiembrie 2006 până în noiembrie anul trecut, salariul unui angajat în domeniu a urcat de la 318 euro pe lună la 385