În 2007, zilierii din construcţii au primit cele mai multe prime, în creştere semnificativă faţă de veniturile lunare. Cheltuielile angajatorilor cu forţa de muncă au crescut, anul
În 2007, zilierii din construcţii au primit cele mai multe prime, în creştere semnificativă faţă de veniturile lunare.
Cheltuielile angajatorilor cu forţa de muncă au crescut, anul trecut, cu 19,3% faţă de 2006 pentru salarii şi cu peste 20,5% pentru bonificaţiile acordate personalului.
Statisticile oficiale arată că lucrătorii sezonieri au avut parte de o creştere a bonusurilor cu mai mult de două puncte procentuale faţă de media majorărilor salariale, în special în construcţii şi comerţ.
Unul dintre indicatorii care au început să-i cam îngrijoreze pe angajatorii din industrie - costurile cu forţa de muncă - sunt analizaţi şi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care a raportat, ieri, evoluţia din 2007 a acestor costuri.
Şi statisticile nu arată deloc bine: imaginea de "ţară cu forţă de muncă ieftină" a României se destramă încetul cu încetul, lăsând loc unui peisaj ceva mai complicat, în care oamenii părăsesc piaţa locală din cauza salariilor mici şi, în acelaşi timp, costurile cu forţa de muncă sunt cu aproape 20% mai mari.
Din acest punct de vedere, sectorul construcţiilor este mai mult decât reprezentativ: angajatorii au fost nevoiţi să suporte atât majorări salariale, cât şi o creştere a bonificaţiilor suplimentare, de 25%.
În cazul zilierilor din construcţii, angajatorii acestora au acordat creşteri salariale orare de 26,9% în 2007 faţă de 2006 şi majorări ale bonificaţiilor cu peste 28%. La rândul lor, transportatorii au avut parte de creşteri semnificative (+19,2%) atât ale salariilor, cât şi ale bonificaţiilor.
Zilierii, mai bine plătiţi decât salariaţii
Indicatorii statistici referitori la evoluţi