Mioriţa Toader, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, are o cutie plină cu monede, fasole, seminţe sau rotiţe, recuperate din corpul pacienţilor.
1 /.
„Banciu Gigel. 1 an şi 7 luni.Călăraşi. Corp străin traheal.Os de pui“. Gigel este unuldintre pacienţii MioriţeiToader, iar osul de pui - unul dintreobiectele de colecţie ale mediculuiprimar ORL de la Spitalul de Copii„Grigore Alexandrescu“. Monede,nasturi, mărgele, o rotiţă de la omaşinuţă, baterii de ceas, cruciuliţe, unmărţişor, fasole, porumb, grâu, seminţede floarea-soarelui sau de dovleac -lângă osul de pui înghiţit de Gigel, într-ocutie rotundă, transparentă, staugrămadă sute de obiecte recuperate dinnasul, urechile, gâtul sau stomaculcopiilor. Mioriţa Toader le colecţioneazăca pe nişte adevărate „trofee“.
Vinerea trecută, cutia cu „obiecterecuperate“ a fost scoasă pentru primadată în văzul lumii, în cadrul expoziţieiinedite de colecţionari - „CollectingCollectors“, de Anca Benera şi ŞtefanTiron, la Galeria Nouă. „Ce tare! Foartemişto!“ - au exclamat tinerii amatoride artă contemporană, cu ochii la„trofee“.
Cutia cu vieţi salvate
Când era mică, strângea şerveţele.Până nu demult, a avut în casă o colecţiede plante presate. În ultimii şapte ani,strânge „corpii străini“ extraşi de lapacienţii săi minori. A început cu unfragment de alună, în 2001. „Obiecteleacestea reprezintă salvarea vieţilor unorcopii. Am considerat că acesteobiecte - care puteau să-icoste viaţa pe micuţii meipacienţi - mi-au fostoferite ca nişte «trofee»,aşa cum sportivii primescmedalii şi diplome“,spune Mioriţa Toader.
E vorbăreaţă femeia, zâmbeşte multşi pare să-şi amintească fiecareintervenţie, fiecare copil şi fiecare„corp“ din cutie. „Am avut odată ofetiţă care a înghiţit o cheie de lacătfoarte mare. În urmă cu vreo jumătatede an, un băieţel de 2 anişori a venit cuo sârmă ru