Evenimentele. La mijlocul acestei luni, politia germana a perchezitionat locuinta din Koln si birourile din Berlin ale Klaus Zumwinkel, personaj important in viata publica germana, de 18 ani presedintele emblematic al Consiliului de administratie a lui Deutsche Post, operatorul nr. 1 mondial, proprietar al numai putin celebrului serviciu de posta rapida- DHL. Autoritatile germane banuiesc ca Zumwinkwel se afla la originea unei fraude ficale de peste 1 milion de euro. Pus in fata dovezilor, el s-a aratat extrem de cooperant, a recunoscut faptele si si-a dat imediat demisia nu numai de la Deutsche Post , ci si de la Deutsche Telekom si Postbank, unde facea parte din consiliile de conducere. Mandatul de arestare eliberat pe numele sau a fost temporar suspendat, dar numai dupa ce a platit o cautiune consistenta.
Necazurile lui Herr Zumwinkel constituie doar varful aisbergului, in ceea ce oficialitatile numesc fara rezerva „cel mai mare scandal de frauda fiscala din istoria Germaniei”.
Potrivit cotidianului Handelsblatt, parchetul din Bochum are in vizor aproape o mie de oameni, daca nu dintre cei mai celebri pentru Germania de astazi, totusi personaje importante, in primul rand din lumea afacerilor, antreprenori si manageri, dar si sportivi, artisti sau angajati cu renume in industria audio-vizualului. Dupa Suddeutsche Zeitung, este vorba de nu mai putin de 900 de mandate de perchezitie, pregatite pentru a da de urmele unei sume totale de 3,4 miliarde de euro, bani pe care fiscul german ii cauta cu infrigurare.
Au fost lansate, intr-o prima faza, perchezitii la Munchen, Hamburg, Frankfurt si Ulm. Autoritatile si-au propus sa lucreze in forta, cu o rata zilnica de 20-25 de descinderi. Politia germana s-a prezentat si la sucursalele unor banci- UBS si Dresdner Bank- pentru a verifica anumite operatiuni ale unor clienti, urmariti acum de F