Carnea de vită, de porc, de vânat, de oaie este o sursă importantă de proteine, vitamine, minerale. Dezavantajul cărnii roşii sunt grăsimile. Mai mult de jumătate din grăsimi sunt saturate, de aceea trebuie să alegem doar carnea slabă.
Carnea de vită, de porc, de vânat, de oaie este o sursă importantă de proteine, vitamine, minerale. Cu o garnitură din legume, carnea roşie furnizează organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier. “Dezavantajul cărnii roşii sunt grăsimile. Mai mult de jumătate din grăsimi sunt saturate, de aceea trebuie să alegem doar carnea slabă. Este suficientă o porţie de carne roşie slabă – pregătită la grătar sau la rotisor – pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine. Carnea roşie se remarcă prin conţinutul de fier uşor asimilabil. 120 g carne slabă de vită furnizează 16% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier al bărbaţilor. Iar carnea de vânat este sursă foarte bună de fier, zinc şi chiar acizi graşi esenţiali omega 3”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Prin conţinutul de fier, carnea roşie previne anemia. Iar vitamina D împiedică fragilizarea oaselor la copii şi osteoporoza la adulţi. Mineralele din carnea roşie îmbunătăţesc fertilitatea masculină. Tot carnea roşie menţine sănătatea sistemului nervos datorită
vitaminei B12. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm carne roşie de două-trei ori pe săptămână, dar raţia săptămânală nu trebuie să depăşească 500 g.
Grăsimi
Pentru a putea fi numită slabă, carnea de vită trebuie să conţină aproximativ 5% grăsimi, de porc – 5%, de iepure – 5%-6%, carnea de miel – 9%-10%. Din păcate, la noi se găseşte mai greu carne slabă. Muşchiul slab de porc ar trebui să conţină în jur de 5% grăsimi, la noi însă ajunge la 20%-30%. Avantajul cărnii fără grăsimi este