Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a afirmat, astăzi, la şedinţa de bilanţ a instituţiei pe care o conduce, că s-a remarcat aplicarea unor pedepse mai blânde în cazuri privind fapte de corupţie din domeniul public decât în dosarele vizând fapte similare în sectorul privat. "Analiza pedepselor definitive aplicate de instanţele de judecată în cursul anului 2007 pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie a evidenţiat o sancţiune mai blândă a corupţiei din mediul public comparativ cu cea din mediul privat", a susţinut Morar. El a adăugat că analiza realizată de DNA remarcă sancţionarea excesiv de blândă a faptelor de corupţie comise în domenii considerate ca vulnerabile la acest fenomen, precum şi lipsa unor criterii specifice şi unitare aplicabile în activitatea de individualizare a pedepselor.
În plus, în cazul a 90% dintre persoanele cu funcţii de conducere în domeniul public, pedepsele sunt minime şi nu se execută în regim de detenţie.
Cu toate acestea, numarul cauzelor soluţionate de DNA a crescut în ultimul an cu 37%, soluţiile de trimitere în jduecată au crescut cu 31,5%, iar numărul persoanelor cu funcţii publice anchetate a crescut cu 60%.
Anchetele DNA, în cifre
Procurorii DNA au avut de soluţionat în 2007, peste 3.300 de cauze faţă de 2.615 în 2006, fiind cercetate şi trimise în judecată cu 60% mai multe persoane care au ocupat funcţii importante şi demnităţi publice faţă de 2006, se arată în raportul de activitate al DNA pe 2007. Din acestea au fost soluţionate 2.070, procurorii dând 1.506 de soluţii pe fond şi alte 564 soluţii de conexare ori de declinare a competenţei, se mai arată în acelaşi raport DNA.
Din cele 1.506 cauze soluţionate pe fond în 167 dosare s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, iar în peste 1.300 au fost date soluţii de scoatere de sub urmărire penală, de încetare