Participarea Romaniei la proiectul Nabucco este esentiala, Transgaz fiind o companie cu o retea de transport foarte buna si cu know-how, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro directorul executiv al consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek. Acesta a spus ca, in curand, Comisia Europeana va da o exceptare si pentru Romania, la fel ca si pentru Austria, Ungaria si Bulgaria, privind accesul tertilor pe segmentul national al conductei.
Informatia pe scurt:
* South Stream nu este un competitor pentur Nabucco, intrucat sursele de gaz ale celor doua conducte sunt diferite, iar fazele de realizare sunt mult inaintate fata de cele ale South Stream.
* Asocierea Gaz de France nu este un subiect de discutie si analiza pentru partenerii la proiectul Nabucco, deocamdata numarul de parteneri ramanand cel actual.
* Gazul rusesc va fi o sursa pentru Nabucco, dar nu una singulara, ci una alternativa.
Reinhard Mitschek este director executiv al Nabucco Gas Pipeline International si senior vicepresedinte al diviziei de logistica de gaze la OMV. A inceput sa lucreze la OMV in 1982. Pana in 2006 a condus Departamentul de Tranzit si Depozitare, a reprezentat OMV in comisia de constructie a conductelor de gaz Trans Austria si West Austria. Curriculum Vitae Rep: S-a vorbit mult in acesta perioada despre Nabucco, mai ales dupa perfectarea proiectului South Stream. Este South Stream un concurent pentru Nabucco in sud-estul Europei?
Reinhard Mitschek: Stim ca rusii vor promova South Stream si e natural ca tari precum Bulgaria si Grecia sa vrea sa fie contributori la proiect. Dar acesta nu este un concurent pentru Nabucco. Spre deosebire de South Stream - care are ca sursa de gaz Rusia, Nabucco are surse din Asia Centrala, Orientul Apropiat si exista posibilitatea sa fie si Rusia, pe masura ce vom adauga noi surse.
Apoi cele do