Spectacolul politic al acestor zile este absolut naucitor. Principalii actori alearga bezmetici dintr-o parte intr-alta a scenei fara vreun rost, replicile sunt amestecate si ilogice, toti vorbesc deodata si in contradictoriu, iar nicio indicatie de regie nu mai este valabila. Toata lumea invoca alegerile anticipate, chiar si premierul, insa nimeni nu face nimic concret sa ajunga la ele pentru fiecare asteapta garantii pe care nu le poate primi.
Cele trei partide de opozite vorbesc fiecare despre propria motiune de cenzura pe teme care de care mai populiste, insa este putin probabil ca macar pentru vreuna dintre ele sa existe suficiente voturi in Parlament. Intre timp, guvernul face gafa dupa gafa, iar derapajele economice sunt din ce in ce mai serioase si greu de corectat.
Sa le luam insa pe rand!
Inflatie de motiuni, criza de voturi
De cateva zile se vorbeste tot mai mult despre anticipate. Consiliul National PSD le-a indicat drept singura varianta de iesire din criza, iar Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ia in calcul corelarea alegerilor generale si locale. Dar cum sa se ajunga la ele? Cea mai simpla si logica modalitate ar fi motiunea de cenzura. Intr-un exercitiu de suprema demagogie, PD-L a anuntat ca va initia una pe tema taxei auto, adica exact taxa pe care propriul ministru, Sulfina Barbu, o sustinea cu tarie pe cand gestiona Mediul.
Trecand peste asta, miscarea are virtutile ei pentru ca forteaza mana PSD si PRM care au votat deja o motiune simpla pe aceeasi tema. In plus, e greu sa spui poporului ca esti de acord cu taxa. Ca sa nu se lase mai prejos, PSD - aripa Geoana vantura si ea o motiune pe care insa, daca pana la urma o initiatiaza, s-ar putea sa nu o voteze parte din proprii parlamentari, adica aripa Iliescu, asa cum s-a intamplat si toamna trecuta. Pentru Ion Iliescu si Adrian Nastase, de-ab