Imaginea senatorului de Arizona a primit o nouă lovitură în mai puţin de o săptămână. Partidul Democrat din SUA a depus ieri o plângere la Comisia electorală federală prin care cere Imaginea senatorului de Arizona a primit o nouă lovitură în mai puţin de o săptămână.
Partidul Democrat din SUA a depus ieri o plângere la Comisia electorală federală prin care cere deschiderea unei anchete menite să stabilească dacă echipa lui John McCain a încălcat legea referitoare la finanţarea publică a campaniilor electorale.
Sistemul de finanţare publică a campaniilor electorale din SUA a fost modificat în 2002 printr-o lege numită "McCain-Feingold", candidatul republican fiind cel care a iniţiat-o. Potrivit acesteia, un candidat care are nevoie de bani - aşa cum a fost până de curând cazul lui McCain - poate cere să beneficieze de finanţare publică, dar cu un strict plafon de cheltuieli de 54 milioane de dolari.
Aceasta ar putea fi o problemă majoră pentru McCain, ai cărui rivali democraţi au strâns sume-record din donaţii private. Potrivit A.P., McCain, care a obţinut aproximativ şase milioane de dolari din fonduri federale pentru alegerile primare, a decis să "fenteze" sistemul, pentru a evita limitele de cheltuieli impuse până la alegerile republicane din septembrie.
"Chestiunea crucială este integritatea lui McCain", a spus Howard Dean, preşedintele Comitetului Naţional Democrat. Deşi senatorul de Arizona "şi-a construit cariera poziţionându-se ca reformator (…), adevărul este că, exact ca alţi politicieni, e gata să schimbe sistemul doar dacă este spre binele lor", a explicat Dean.
Săptămâna trecută, Comisia l-a înştiinţat pe McCain că nu este în măsură să-l elibereze de angajamentul de respectare a regulilor privitoare la finanţarea publică, aşa cum a cerut la începutul lunii. Este o veste proastă pentru McCain, care a depăşit deja