Cam acesta este mesajul pe care Adrian Nastase il transmite, simbolic, spre Traian Basescu dupa sedinta Consiliului National de la finalul saptamanii trecute. Indiferent de declaratiile reale, de atitudinea celui in cauza, de modul in care s-a mediatizat revenirea lui Adrian Nastase, exista o singura interpretare care conteaza din perspectiva sefului statului: adversarul pe care a incercat sa il distruga in ultimii trei ani si cel care l-a facut sa obtina victoria cea mai stransa din istoria alegerilor prezidentiale din Romania s-a intors si se pregateste de lupta.
Exista deja o reactie in zona sustinatorilor lui Traian Basescu, previzibila si virulenta: comentariile in media incearca sa readuca in atentie bagajul negativ de imagine al lui Nastase; cei care l-au urat pe Nastase atunci cand se pregatea sa devina presedinte isi aduc aminte ca nu le-a trecut; institutiile care l-au haituit in acesti ani se vor remobiliza, probabil, exemplar; vor urma noi deplasari la DNA, noi articole acuzatoare, noi dezvaluiri despre diversele aspecte ale vietii recente a fostului premier. Existenta lui Adrian Nastase permite celor din PD-L sa reactiveze discursul radical din perioada alegerilor, mizandu-se pe mobilizarea celor care s-au opus mereu ascensiunii PSD. Pentru formatiunea condusa de Emil Boc, aceasta revenire poate fi un semnal pozitiv din perspectiva relatiei sale cu electoratul, fiindca este foarte simplu de sustinut un discurs agresiv anti-Nastase.
Pentru PSD, in acelasi timp, efectul va fi unul dual. Pe de o parte, atacurile care se vor inteti vor pune partidul sub presiune si il vor forta sa raspunda mai clar si mai direct. Avandu-l pe Adrian Nastase in echipa de conducere, va fi foarte complicat daca liderii nu se vor solidariza cu el. Alternativa ar insemna o atitudine confuza si contraproductiva, pe care o analiza rationala ar trebui sa o respinga. Daca