Se apropie ziua de 1 Martie si primele martisoare au aparut, deja, prin magazinele brailene sau pe tarabe. Brailenii care trec pe linga ele nu rezista tentatiei si se apropie curiosi, macar sa vada noile aparitii. Trifoi cu patru foi, cosari sau potcoave care aduc noroc celei care le poarta, jucarii, ghiocei infasurati cu fir rosu si alb, bijuterii placate cu argint si aur, scoici dar si ingerasi din portelan si figurine din margele - oferta de martisoare pare a fi, deocamdata, la fel ca anul trecut. Comerciantii recunosc faptul ca nu prea au vinzare, poate si pentru faptul ca ieri a fost prima zi in care au iesit pe piata. "Din anul 1980 confectionez martisoare, fata mea m-a invatat. Pina acum am facut patru lei. Depinde de noroc si de timp - daca vremea e frumoasa se vint mai rapid. La sfirsitul saptaminii vom avea vinzare buna", ne-a spus Rodica, vinzator de martisoare.
Cel mai ieftin martisor costa 50 de bani, iar cel mai scump 10 lei. Comerciantii nu se tem ca vor ramine cu marfa pe taraba pentru ca, spun ei, investitia nu este foarte mare si orice barbat are datoria sa ofere martisoare macar iubitei, mamei sau sotiei. "Orasul nostru este sarac si nu poti risca sa aduci marfa noua pentru ca nu este cumparata. Pina acum am dat doar o brosa in valoare de 5 lei. Nu ma tem ca voi ramine cu marfa deoarece nu este o investitie mare, fiecare cu norocul lui", ne-a precizat Vasile, un comerciant convins ca noutatea nu este apreciata de braileni.
Daca martisoarele s-au vindut timid in prima zi, comerciantii nu se sperie si spun ca asteapta sfirsitul saptaminii. De asemenea, vinzarile merg in functie de originalitatea obiectelor avute. La unii mai bine, la altii aproape deloc. Chiar daca martisorul si-a pierdut mult din semnificatia de odinioara, de obiect simbolic cu incarcatura magica, ramine, totusi, cel mai cautat cadou in aceasta perioada.