Pentru ca un partid sa intre in Parlament are nevoie fie sa atinga pragul electoral de 5%, fie sa aiba 6 candidati situati pe prima pozitie in colegiile pentru Camera Deputatilor si 3 in cele pentru Senat. Solicitarea a venit din partea UDMR si PNL. Saptamina viitoare, marti, legea va fi dezbatuta in plenul Camerei Deptuatilor.
In Comisia de cod electoral s-a inregistrat doar un singur vot impotriva, venit din partea reprezentantului PRM, a declarat pentru HotNews.ro deputatul PSD, Anghel Stanciu. UDMR a presat pentru coborirea pragului electoral de la 5 la 3%, dar solutia nu a fost acceptata de restul partidelor.
Formula de compromis gasita consta in posibilitatea de a accede in Parlament si fara atingerea pragului electoral de 5%, in conditia ca respectivul partid sa aiba 6 candidati plasati pe primul loc in colegii pentru Camera Deputatilor si 3 pentru Senat. Respectivii candidati pot avea procente situate sub 50%plus unu din numarul de voturi valabil exprimate intr-un colegiu.
Solicitarea a venit din partea UDMR si PNL si in final a fost acceptata si de celalate partide.
O formula similara se regasea si in proiectul de lege pentru care Guvernul isi asumase raspunderea, diferenta fiind ca erau necesare 4 colegii cucerite pentru Camera Deputatilor si 2 pentru Senat.
Noua formula de vot uninominal presupune intrarea direct in Parlament a acelor candidati care au obtinut jumatate plus unu din voturile dintr-un colegiu, restul mandatelor distribuindu-se in functie de scorul pe care partidul l-a obtinut la nivel de judet si, mai departe, la nivel de tara. Sistemul este unul preponderent proportional, fiind putin probabil ca mai mult de 20-30% din candidati sa obtina majoritatea intr-un colegiu de la bun inceput.
Proiectul de lege este redactat si raportul va fi trimis parlamentarilor, urmind sa intre