(Raspuns pentru ILIE IOANA, F. AS nr. 718)
Pentru aceasta boala se beau zilnic cel putin 2 l de ceai preparat din urmatorul amestec de plante: 20 g ventrilica, 25 g dragaica, 25 g coada-soricelului, 20 g pelin, 30 g mladite de soc, 30 g galbenele, 30 g rostopasca, 30 g urzica, 15 g sunatoare, 15 g radacina de papadie, 25 g barba-popii. * Se foloseste o lingurita cu varf de plante care se infuzeaza scurt, in 1/4 l apa, dupa care se bea cu inghitituri mici. * Pentru imbunatatirea functionarii splinei, se beau pe zi 6 inghitituri din macerat de radacina de obligeana, cate o inghititura cu 30 minute inainte si dupa fiecare masa. Maceratul se obtine folosind o lingurita rasa de planta, care se pune in 1/4 l apa rece de seara pana dimineata si se incalzeste inainte de fiecare folosire. * De asemenea, se iau 3 lingurite sau linguri de bitter suedez, diluate in putin ceai, cu 30 minute inainte si dupa masa. * Se recomanda comprese cu bitter suedez aplicate pe ficat si pe splina. In prealabil, zona se unge cu untura de porc sau crema de galbenele, dupa care se aplica cate o bucata de vata umezita cu bitter, apoi o vata uscata, un plastic si ceva calduros si se mentine 4 ore pe zi. In plus, se aplica pe aceleasi zone comprese cu aburi de coada-calului, pentru care se iau 2-3 maini de planta, se pun intr-o sita, si aceasta pe o oala cu apa care fierbe in clocot. Dupa ce s-a inmuiat planta, se pune intr-o panza de bumbac si apoi pe zona bolnava, se acopera cu plastic si ceva calduros si se mentine 2 ore. Planta se poate refolosi o data sau de doua ori. Doresc ca tratamentul propus sa va fie de folos!
VIORICA - Bucuresti, tel. 021/644.25.53
"Ce sa fac pentru scaderea transaminazelor?"
(Raspuns pentru GELU GEORGE, F. AS nr. 799)
Domnule George, va rog in mod insistent sa respectati principiile igienice ale unei vieti sanatoase, mai ales