Comisiile parlamentare au dat aviz negativ deciziei de garantare a randamentelor, înainte de intrarea proiectului în plenul Senatului . În luna decembrie 2007, un proiect al societăţii civile Comisiile parlamentare au dat aviz negativ deciziei de garantare a randamentelor, înainte de intrarea proiectului în plenul Senatului .
În luna decembrie 2007, un proiect al societăţii civile propunea impunerea unor profituri egale cu rata inflaţiei pentru fondurile de pensii. Totuşi, sistemul românesc de pensii obligatorii are două garanţii de randament: unul al contribuţiilor nete (pensionarii nu vor primi mai puţini bani, în termeni nominali, faţă de contribuţiile nete plătite) şi unul relativ la condiţiile pieţei (fondurile nu vor avea voie să performeze cu mult sub media pieţei).
Propunerea celor care încercau să oblige fondurile de pensii obligatorii să obţină randamente anuale peste rata inflaţiei a primit aviz negativ de la Comisia de muncă şi protecţie socială, de la Comisia privind drepturile omului şi, anterior, un punct de vedere negativ din partea guvernului. Argumentul majorităţii administratorilor de fonduri obligatorii a fost că viitorii pensionari ar putea primi mai puţini bani (în termeni reali) decât au depus, dacă fondurile nu sunt obligate să performeze peste inflaţie.
"Un astfel de demers ar avea consecinţe negative asupra sistemului de pensii private şi, ceea ce este şi mai grav, ar fi în detrimentul participanţilor, întrucât ar determina restrângerea portofoliului de investiţii ale fondurilor de pensii către instrumentele cele mai sigure, dar cele mai puţin profitabile, împotriva interesului participanţilor", ne-a declarat Crinu Andănuţ, directorul Allianz-Ţiriac Pensii Private.
Alte argumente invocate de acest administrator se referă la restrângerea concurenţei între administratori pentru randamente mari, cu efect nega