ATU ● Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului
Portocalele pot fi un mijloc de prevenire a anemiei, deoarece vitamina C din aceste fructe ajută organismul să asimileze fierul din alimente. 100 g portocală conţin 50 mg vitamina C.
ATU ● Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului
Portocalele pot fi un mijloc de prevenire a anemiei, deoarece vitamina C din aceste fructe ajută organismul să asimileze fierul din alimente. 100 g portocală conţin 50 mg vitamina C.
O portocală furnizează aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C. Din acest motiv, portocalele sunt recomandate pentru întărirea imunităţii, pentru creşterea rezistenţei la stres, pentru prevenirea virozelor respiratorii şi a anemiei. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că portocalele, dar şi celelalte citrice au un rol deosebit în perioadele când adoptăm un regim preponderent vegetarian, tocmai pentru a evita carenţele de fier şi anemia. Vitamina C are un rol important şi în menţinerea acuităţii vizuale. Cristalinul ochiului uman conţine în mod natural o cantitate mare de vitamina C. De aceea, acuitatea vizuală scade în cazul carenţelor de vitamina C. S-a demonstrat chiar că un aport mai mic de 125 mg vitamina C zilnic creşte riscul apariţiei tulburărilor de vedere. Efect protector asupra acuităţii vizuale au şi luteina şi carotenul, care se găsesc din belşug în portocale.
ANTICANCER. "Aceste fructe conţin, de asemenea, potasiu, licopen, fibre alimentare. Studiile au arătat că un consum constant de portocale şi de alte citrice reduce apariţia cancerului de colon şi a celui de stomac, dar previne şi cataracta", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Efect similar are şi sucul de portocale stors proaspăt. "Sucurile de fructe, deşi nu pot înlocui fructele ca atare, au multe