Dupa presiuni, tensiuni si, intr-un final cedari, presedintele Traian Basescu este pe cale sa-si vada visul implinit: uninominalul intra in dezbatere parlamentara. Comisia de cod electoral a adoptat marti, in ultima sedinta, cu 12 voturi pentru si unul impotriva, raportul privind Legea votului uninominal.
Proiectul va fi inaintat spre dezbatere plenului Camerei Deputatilor, transmite NewsIn. Comisia de cod electoral a decis mentinerea, in cazul alegerilor in sistem uninominal, a pragului electoral de 5% pentru partide, lasand posibilitatea intrarii Parlament si pentru candidatii ale caror formatiuni nu au trecut pragul, dar au castigat sase colegii la Camera si trei la Senat.
Membrii comisiei au mai stabilit ca pragul electoral pentru aliante sa fie de maximum 10% si sa se ghideze dupa principiul "5+3+1+1", adica in cazul unei aliante formata din doua partide, pragul sa fie de 8%, pentru una compusa din trei partide, sa fie de 9%, iar pentru o alianta din care fac parte patru sau mai multe partide, pragul sa fie de 10%.
O alta modificare suferita de proiect are in vedere cresterea procentului necesar pentru reprezentantii minoritatilor pentru a intra in Parlament. Comisia a adoptat amendamentul deputatului PSD Florin Iordache, potrivit caruia reprezentantii minoritatilor vor accede in Legislativ daca obtin echivalentul a 10% din coeficientul mediu al numarului de voturi obtinute de un deputat obisnuit, spre deosebire de 5% cat prevedea proiectul initial.
Presedintele Comisiei de cod electoral a declarat ca are convingerea ca legea uninominalului convenita in comisie va primi si votul plenului Camerei Deputatilor, intrunindu-se toate conditiile ca viitoarele alegeri parlamentare sa se desfasoare pe baza votului uninominal. "Sper ca saptamana viitoare vom putea aplauda cu totii, din plenul Camerei Deputatilor aprobarea ac