Romanii platesc aproape dublu pentru produsele alimentare fata de alti cetateni din Uniunea Europeana (UE), raportat la nivelul veniturilor, iar la ulei preturile pe piata autohtona sunt mai mari, in termeni nominali, fata de media europeana (UE-27). Anul trecut, conform datelor Eurostat, JP Morgan si prelucrarilor Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ dupa date Eurostat, prezentate marti de economistul sef al BNR, Valentin Lazea, veniturile romanilor reprezentau 37 la suta din media UE-25 (UE fara Romania si Bulgaria), in timp ce preturile produselor alimentare reprezentau 71 la suta din media UE-27. Cele mai scumpe pentru romani, in raport cu referintele din UE, erau laptele, branza si ouale, ale caror preturi se cifreaza la 95 la suta din media UE, si uleiurile si grasimile - 102 la suta. La paine si cereale, preturile se situau la 61 la suta din media europeana, la carne si preparate - 59 la suta, la fructe si legume - 69 la suta. In opinia analistilor, preturile foarte ridicate la anumite produse alimentare reflecta lipsa concurentei pe piata. Aceeasi situatie surprinzatoare in ceea ce priveste preturile anumitor produse alimentare se inregistra si in Bulgaria, unde preturile la lapte, branza si oua erau de 98 la suta fata de referinta europeana, iar la uleiuri si grasimi - 118 la suta. Scris de: {autor}ROMPRES{/autor} Comentarii (0) Scrie comentariu (va rugam aveti rabdare pana acesta va fi moderat)
Nume
Comentariumicsoreaza | mareste
Am citit si accept Regulile pentru postarea comentariilor.
Adauga comentariu
Va rugam activati JavaScript pentru a posta un comentariu
Romanii platesc aproape dublu pentru produsele alimentare fata de alti cetateni din Uniunea Europeana (UE), raportat la nivelul veniturilor, iar la ulei preturile pe piata autohtona sunt mai mari, in termeni nominali, fata de media europeana (U