Inflatia incepe sa isi faca simtita prezenta, barilul de petrol atinge 101 dolari, dar tot ce a contat pentru bursele din Statele Unite a fost un anunt al IBM. Fundamental sau psihologic? Indiferent de raspuns, piata a inregistrat un nou raliu, scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.
Marti, 27 februarie, bursele din Statele Unite au terminat o noua zi pe verde, si nu oricum, ci inscriindu-se pe un trend care a lipsit pietei in ultimele saptamani. Spuneam in articolul anterior ca piata ar fi putut pacali traderii prin cresterea de ieri, ce a spart triunghiul de tranzactionare din ultima perioada, si ca marti directia burselor s-ar putea intoarce spre sud. Dupa aparitia indicelui PPI, al inflatiei la producator, care in varianta ,,core”, din care se extrag elementele volatile -alimentele si energia-, a venit +0,4% fata de +0,2% estimari, contractele futures pe indici au trecut in zona negativa. Un rationament de bun simt ne-ar fi dus cu gandul ca, dupa ce germenii inflatiei isi fac aparitia in anuntul cu pricina, participantii la piata nu vor mai fi atat de optimisti. Insa, nu a fost cum banuiam initial si bursele au dat dovada de faptul ca nu se mai sperie atat de usor de stirile negative.
Dow Jones Industrial Average, dupa ce in prima ora a sedintei de tranzactionare a cochetat cu pragul de 12,512 puncte, dand semne ca ar vrea sa scada, a reusit apoi sa se inscrie pe un trend ascendent pana la un maxim intra-day de 12,734 puncte. De ce acea ezitare din prima parte a sedintei? Pe langa PPI mai trebuie mentionat indicele de incredere al consumatorului, Consumer confidence, care a venit destul de slab, la 75 fata de 82, cat erau estimarile. Dar pe principiul ”stirile proaste deja sunt in piata”, iata ca nici un indice slab pentru consumator, nici aparitia inflatiei si, cu atat mai putin, barilul de petrol care, pentru prima data a spart pragul