POSTELNICU: "Duşmanul umanităţii suntem noi înşine, dar nu în maniera în care ne-o imaginăm, a declarat zilele trecute un grup de experţi internaţionali".
Ei susţin că răul cel mai mare - cu potenţialul unor efecte dezastruoase asupra societăţii - vine din ceea ce facem, sau nu facem, individual: suntem graşi, leneşi şi fumăm prea mult.
Alianţa Mondială a Sănătăţii, coordonată de Universitatea Oxford, a identificat o serie de afecţiuni cronice - aşa-zise „boli ale prosperităţii“ - ca fiind ameninţarea principală la adresa stabilităţii socio-economice mondiale, cu potenţial destabilizator mai mare decât terorismul sau poluarea mediului. Toate aceste afecţiuni pot fi prevenite, iar cauzele lor sunt aceleaşi: combinaţia dintre fumat, un regim alimentar nesănătos şi un stil de viaţă sedentar.
Ceea ce conferă credibilitate şi forţă argumentului prezentat este lipsa unui ton alarmist, precum şi combinaţia unor argumente solide cu o abordare interdisciplinară a problemei. Rezoluţia adoptată la Sydney de adunarea anuală a grupului în cauză aminteşte de primele manifestări ale mişcării ecologiste, când pericolul efectului de seră şi al poluării era fie aruncat în derizoriu, fie ignorat. Întrunind experţi din domeniul sănătăţii, ai dreptului, economiei şi urbanisticii, de la oameni de ştiinţă la avocaţi şi ingineri, Alianţa demonstrează însă un grad de coerenţă care dă şanse mari argumentelor prezentate de a fi luate în serios mai devreme.
Bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul şi afecţiunile pulmonare au luat proporţii de epidemii, spun oamenii de ştiinţă ai Alianţei. Costurile socio-economice pe care le cauzează se manifestă prin suprasolicitarea sistemelor de sănătate şi câştiguri pierdute datorită absenteismului cronic de la muncă al celor afectaţi. Toate aceste boli afectează atât ţările dezvoltate, cât şi cele în cur